SŁODKO-GORZKA PRAWDA O ZIOŁACH

2 listopada 2017
186 Wyświetleń

Zgodnie i informacjami płynącymi z raportów Światowej Organizacji Zdrowia około 70-80% populacji świata obejmujących kraje rozwijające się podlega medycynie niekonwencjonalnej w ramach swojej podstawowej opieki zdrowotnej. Pozostała część ludności głównie z krajów wysokorozwiniętych objęta jest dynamicznie rozwijającą się od początku XIX wieku medycyną konwencjonalną, która w obecnej epoce gwałtownych i rewolucyjnych osiągnięć naukowych i postępu technologii biomedycznych daje olbrzymie możliwości. Mimo szybkiego rozwoju technologii rekombinacji DNA oraz związanych z nim procesów pozyskiwania biomedycznych białek i pokrewnych produktów biologicznych używanych jako komponentów leków terapeutycznych, szczepionek profilaktycznych oraz substancji diagnostycznych zaskakujący jest fakt, że społeczeństwo krajów rozwiniętych wydaje znaczną część swoich zarobków na produkty ziołowe kupowane bez recepty jako substraty w niekonwencjonalnych terapiach1.

Zastosowaniem ziół i surowców roślinnych w żywieniu człowieka zajmuje się jedna z najstarszych gałęzi medycyny. Ludzie z poprzednich epok żyjący wśród bogactwa świata roślin wykorzystywali je nie tylko jako pożywienie, ale przede wszystkim jako środek do odkażania i znoszenia bólu. W wyniku doświadczeń i obserwacji związanych z działaniem roślin na organizm człowieka pogłębiała się także umiejętność ich stosowania w określonych stanach patologicznych i leczeniu chorób2.

(…)

ZIOŁOWA CHEMIA, CZYLI ZA CO DOCENIAMY ZIOŁA

Zioła to naturalne surowce roślinne o złożonym składzie chemicznym, do którego zalicza się m in. glikozydy, alkaloidy, saponiny, terpeny, śluzy, pektyny oraz wspomniane już substancje polifenolowe, a także witaminy, składniki mineralne, enzymy i barwniki. Wydawać by się mogło, że w diecie przeciętnego człowieka znaleźć można lepsze źródła składników mineralnych czy witamin niż zioła. Tymczasem niejednokrotnie niewłaściwa obróbka kulinarna lub technika sporządzania potrawy może w znacznym stopniu przyczynić się do utraty witamin czy minerałów z surowców roślinnych, a dodawane w ostatniej fazie przyrządzania, czasami jako element dekoracyjny, świeże zioła to znakomita rekompensata witaminowo-mineralna dla całej potrawy. Należy pamiętać, że niedobór tychże elementarnych składników żywności, będący następstwem niewłaściwie skomponowanej diety, bywa jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych. Ale witaminy i minerały to nie jedyne korzyści ze spożywania ziół dla naszego organizmu. Ze względu na specyficzne

(…)

ZIOŁOWE SUBSTANCJE AKTYWNE POD LUPĄ

Substancje czynne występujące w ziołach można podzielić na dwie grupy.

Pierwsza z nich obejmuje związki będące dla rośliny produktami metabolizmu podstawowego, czyli węglowodany, tłuszcze, białka i aminokwasy, witaminy i składniki mineralne, a także enzymy, kwasy nukleinowe i barwniki.

Do drugiej grupy należą substancje, które

(…)

Suszone, świeże czy liofilizowane – jaka formę ziołowych dodatków warto wybrać?

(…)

Cały artykuł do przeczytania w 47. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku listopada 2017 w:

  • salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,

  • punktach Perfect Body Center,

  • najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,

  • prestiżowych klubach fitness.

Wystaw komentarz