Hummus

30 maja 2014
58 Wyświetleń

Tradycyjny Hummus podajemy z chlebkiem pita, ale z pełnoziarnistą piętką też smakuje wyśmienicie. Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać ziołami lub pieprzem. Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub smarujemy nim kanapki. Jako dodatek polecam sałatkę z pomidorów. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. O wspaniałych właściwościach sezamu pisałam już nie raz. Hummus to prawdziwa ‘bomba zdrowia’!

SKŁADNIKI:

  • puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej ciecierzycy, czyli grochu włoskiego ?
  • 3 łyżki tahini (pasta sezamowa), można także zmiksować w młynku sezam
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa, najlepiej extra virgin, ok. 8 łyżek
  • sok z cytryny, ok. 6 łyżek
  • sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej, jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)

Wykonanie:

Jeśli używamy ziaren ciecierzycy, trzeba zainwestować trochę czasu: najpierw należy ją namoczyć, najlepiej na noc, a następnie gotować 1-1,5 godziny w świeżej, nieosolonej wodzie. Musi być naprawdę dobrze ugotowana, inaczej pasta nie będzie taka dobra.

Najlepiej sprawdzać czy ziarna są już miękkie – również w środku! Jeśli są, to odcedzamy ją i studzimy.

Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem, razem z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Pamiętamy przy tym, że oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc jeśli z nim przesadzimy, możemy ratować się oliwą.

Udekorować, popatrzeć i skosztować

Analiza (całość):

Wartość kaloryczna:

1112 kcal

Białko ogółem:

48 g

Tłuszcze ogółem:

64 g

Węglowodany ogółem:

86 g 

zdjęcie: Cactus Studio

Wystaw komentarz