Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy?

2 sierpnia 2013
45 Wyświetleń

Kawa to napój, bez którego duża część z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Tym bardziej pocieszający jest fakt, że kawa nie tylko znakomicie pobudza i napędza do działania, ale również posiada właściwości prozdrowotne. Uważni Czytelnicy magazynu Perfect Body zapewne mają już tego świadomość – o dobroczynnych właściwościach kawy rozprawialiśmy kilkakrotnie na naszych łamach. Jednak świat naukowy nie ustaje w utwierdzaniu nas w tym przeświadczeniu. Na szczególną uwagę (głównie ze względu na liczbę uczestników) zasługuje nowa analiza badania przeprowadzonego w 2004 roku, w ramach Taichung Community Health Study, pod kątem wpływu spożycia kawy na możliwość wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jak wspomniałem, w ww. badaniu wzięła udział duża liczba osób – 2332 Chińczyków w średnim wieku, dlatego przedstawione wyniki wydają się być wysoce wiarygodne. 

 
W cytowanej analizie możemy zauważyć znaczący wpływ spożycia kawy na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy drugiego rodzaju. Osoby pijące regularnie kawę wykazały bowiem 38-46% mniejszą szansę na wystąpienie cukrzycy w porównaniu do osób niepijących czarnego napoju. 
 
Nie jestem pewien, czy można uznać, że wystarczy po prostu popijać kawę, aby ustrzec się tego niebezpiecznego schorzenia, ale pijąc ją co rano możemy uśmiechnąć się pod nosem i powiedzieć sobie – robię też coś dla zdrowia!

Zbyszko Tarczewski

 

Bibliografia:

Lin, Wen-Yuan; Xaiver Pi-Sunyer, F.1; Chen, Ching-Chu2; Davidson, Lance E.3; Liu, Chiu-Shong; Li, Tsai-Chung; Wu, Mei-Fong4; Li, Chia-Ing5; Chen, Walter; Lin, Cheng-Chieh Coffee consumption is inversely associated with type 2 diabetes in Chinese European Journal of Clinical Investigation, Volume 41, Number 6, June 2011 , pp. 659-666(8)

Wystaw komentarz